Rood, Groen , Geel, Maastricht maakt zich op voor het Carnaval.........

uit 2009 tot 2012 (klik op de afbeelding om het werk groter te bekijken)
stuur een bericht naar de kunstenaar

Jan Pieter Minckelers

Jan Pieter Minckelers

2012

In 't hertsje vaan Mestreech,
dao brant al jaore laank e leech,
want Minckelers hèlt dao de wach,
op ziene sokkel daag en nach,
en mèt die gaaspiep in zien hand,
is heer bekind door gans 't land,
want in Den Haag en Amsterdam,
kin ederein dee maan, mèt die vlam 

Four Faces

Four Faces

2011

Four Faces

Het Mooswief

Het Mooswief

2011

Mèt de vastelaovend weurt 't Mooswief op 't Vriethof gehaange zoe lang es de Mestreecter Vastelaovend doort. Dit is vaan zoondag 12:11 ore tot dinsdag 24:00 ore.Op zoondag weurt 't Mooswief nao de Vriethof  gebrach , door de Mooswijfkes vaan Sint Pieter , en weurt Zie nao de èllef sjeut vaan 't Momuskenon de loch ingetakelt . Dit gebäörd door ziene Hoege Hoeglöstigheid met väöl spektakel en bombarie,oonder towzeend oug vaan doezende lui.'t Fies is begonne !     De Markt in Maastricht was vroeger het terrein van de Mooswiever, de boerinnen uit de omgeving van de stad die hier dagelijks de verse groenten verkochten. Het hardstenen beeld op de Markt is het laatste grote werk van de Maastrichtse beeldhouwer Charles Vos, die helaas de onthulling op 27 februari 1953 niet meer heeft mogen meemaken. Het beeld is toen onthuld door de Prins Carnaval Sjaak den ierste van de Tempeleers en sindsdien is het Mooswief de APatrones van de Mestreechter Vastelaovend. Nog elk jaar legt deStadsprins van Maastricht op de zaterdag vóór Carnaval een krans op de schouders van dit beeld, niet van bloemen maar van verse groente gemaakt. Op Carnavalszondag wordt op het Vrijthof een Mooswief-pop geplaatst, die bij de eindceremonie op dinsdagavond weer wordt weggebracht     

Mestreechter Geis

Mestreechter Geis

2011

De Mestreechter Geis is 't volkseige karaktertrekske vaan de Mestreechteneer: geveul veur humor en betrèkkelekheid. 't Is ouch 'n symbool veur de meneer boe-op de Mestreechteneer leef, it, dreenk en zingk. Op het pleintje bij de Stokstraat (Kleine Stokstraat) staat een alleraardigst bronzen beeldje van de in Haarlem geboren kunstenaar Mari Andriessen: De Mestreechter Geis. Het is een geschenk van de Maastrichtse burgerij aan toenmalige Burgemeester Baron Michiels van Kessinich bij gelegenheid van zijn 25-jarig ambtsjubileum. Het is een speels, charmant, zwierig en Bourgondisch figuur, eigenschappen die de gemiddelde Maastrichtenaar ook nu nog kenmerken. Het beeld is ongeveer 1.30 meter hoog en het is op 20 mei 1962 in het bijzijn van de jubilaris onthuld.  

Carnaval Cats

Carnaval Cats

2010

Zelfportret tijdens carnaval  in Maastricht

Clochards

Clochards

2009

De Clochards zien unne grop zakeluij oet Mestreech en umstreeke, die met de Vastelaovend verkleijd en gesjmink same op stap goon. In 2014 bestoonte de Clochards alweer 34 jaor.

Segura - portrait woman

Segura - portrait woman

2009

Portret vrouw, lid van een samba-band met als standplaats Maastricht. Eind jaren '90 van de vorige eeuw ontstaan vanuit de carnavalstraditie en uitgegroeid tot één van de grootste samba-bands van Nederland.